Ett nätverk av jurister

Hur skriver man en personuppgiftspolicy? - Jurist24

Hur skriver man en personuppgiftspolicy - Jurist24

Datainspektionen

Wikipedia information om Personuppgiftslagen

Personuppgiftslagen Personuppgiftslagen (1998:204 ), ofta förkortad PUL eller PuL, var en svensk lag och var den svenska implementeringen av EU:s dataskyddsdirektiv 95/46/EG. Lagen reglerade behandling av personuppgifter. Enligt PUL skall behandling av personuppgifter anmälas till lagens tillsynsmyndighet, som är Integritetsskyddsmyndigheten. Lagen trädde i kraft den 24 oktober 1998 då den förra datalagen (1973:289) slutade gälla. Lagen föreslogs följa samma struktur som direktivet, med motiveringen att direktivet saknar förarbeten och därför inte kan tolkas – det ansågs därför lämpligast att försöka följa direktivets text och struktur. Noterbart är även att bestämmelser om viss dokumentationsskyldighet för myndighet flyttas till 15 kapitlet OSL och straffet för dataintrång flyttades till brottsbalken, detta för att bestämmelserna inte ansågs höra hemma i den nya lagen. Personuppgiftslagen tillämpades inte om det fanns annan lagstiftning som bestämde något annat – personuppgiftslagen var alltså subsidiär andra författningar (2 § PuL). Den svenska personuppgiftslagen ersattes den 25 maj 2018 av EU:s dataskyddsförordning (GDPR), som presenterades 2012. Reformen avser att modernisera EU:s dataskyddsdirektiv från 1995 och reglerar även lagring av personuppgifter. Den innehåller dels en dataskyddsförordning, dels ett särskilt dataskyddsdirektiv för brottsbekämpande myndigheter.

Synonymer till policy

  • grundläggande handlingsprogram, grundprinciper, program, politik, målsättning, riktlinjer, hållning, taktik, linje, handlingsprogram, profil