Ett nätverk av jurister

Hantverkaravtal: Så ska du gå tillväga - Jurist24

Hantverkaravtal Så ska du gå tillväga - Jurist24

Hantverkaravtal 

Som privatperson kan man ibland behöva en hantverkare och då är det viktigt att ha ett bra avtal. Ett hantverkararbete kan ofta involvera stora summor pengar vid utförandet och då vill man gärna vara överens om vad som gäller, därför har man ett avtal. Tyvärr är det inte ovanligt att många hantverkstjänster har ett muntligt avtal hellre en skriftligt, detta rekommenderas dock inte då det kan uppkomma missförstånd och tvister.

Ett skriftligt hantverkaravtal gör det tydligt av vad som gäller kring arbetet, material, grundläggande rättigheter samt skyldigheter mellan dom involverade parterna. Genom att skaffa denna form av avtal skyddar du enkelt dig mot förekommande komplikationer som kan förekomma med renoveringen.

 

Lagar som gäller när man anlitar hantverkare

Konsumenttjänstlagen finns till som lämplig lagstiftning då privatpersoner behöver anlita hantverkare för exempel kök eller badrumsrenoveringar. Viktigt att tänka på dock är att Konsumenttjänstlagen gäller många olika tjänster inte bara hantverkartjänster, därför rekommenderas att man alltid skriver ett skriftligt avtal på vad som gäller just ditt projekt.

 

Viktigt att tänka på

Även att man har ett bra tydligt avtal så kan fortfarande tvister uppkomma, risken är mindre men i vissa fall händer det ändå.

Har man inte tid och pengar på att skaffa ett eget avtal kan man använda sig av det så kallade Hantverkarformuläret 17 som fungerar bra som mall.

Så väljer du rätt hantverkare

Wikipedia information om Hantverkare

Hantverkare En hantverkare är en person som arbetar med händerna, som utövar ett hantverk. I modernt svenskt språkbruk avses med hantverkare i inskränkt betydelse oftast yrkesgrupper med särskild kompetens inom byggsektorn, till exempel snickare, plåtslagare, elektriker, VVS-montörer, murare o.s.v.. Parallellt används ordet i betydelsen av alla slags hantverkare, vilket inbegriper den "mjuka" sidan också, såsom arbete med textilier, vävning, sömnad o.s.v., även om det är vanligare att begreppet används för yrkesutövarna på den "hårda" sidan. I princip är alla de yrken, som förekom i det gamla skråväsendet hantverksyrken. Några exempel En frisör kan mycket väl vara medlem i en hantverksförening Skräddare och skomakare är hantverkare En silversmed är konsthantverkare

Synonymer till hantverkare

  • yrkesutövare, yrkesman, fackman, reparatör